Ontstaan van Merselo-Verona.

In 2011 zijn wij, Mariet en ik, in Süd-Tirol (Italië) op vakantie geweest. Fervente fietsers als wij zijn, hebben we daar zoveel mogelijk gefietst. Dat viel nog niet zo erg mee, want de klim naar de camping was er een om U tegen te zeggen en die hebben we maar één keer helemaal gedaan. De andere keren hebben we onze toerfietsen beneden in het dorp bij de groenteboer kunnen stallen. Die had toevallig een grote loods, waar plek zat was en zo was ook zijn gastvrijheid. De 5 km. met een gemiddelde stijging van 8% met stukken van 10%, hebben we de rest van de vakantie maar met de bus afgelegd.

We hadden het advies meegekregen om maar eens de Etschradweg te gaan verkennen. Dat is het fietspad, dat vanaf de Reschenpas, die Oostenrijk en Italië met elkaar verbindt, over Merano/Meran en Bolzano/Bozen naar Verona loopt. Het volgt meestal de Etsch (Duits) of Adige (Italiaans), een bergrivier, die aan de Reschensee (Lago di Resia) ontspringt en langs het Parco Nationale di Stelvio zuidwaarts stroomt. De mensen in Süd-Tirol spreken van huis uit Duits, maar zijn sinds het uiteenvallen van het Oostenrijkse Keizerrijk onder Italiaans bestuur gekomen. Süd-Tirol heeft nog steeds een aparte plek binnen Italië, omdat het een grote mate van zelfstandigheid heeft. Het is bovendien een welvarende streek in tegenstelling tot het Zuiden van Italië.

Beiden kwamen we onder de indruk van het fietspad. Met name de kwaliteit van het asfalt, erg goed. Bovendien was de omgeving een en al natuur en het pad was/is autoloos. En toen is bij mij het idee gekomen om een tocht te organiseren naar Verona. Die paar kilometers zand/grind, die er in zitten, worden in Merselo-Verona vermeden door even naar de doorgaande weg uit te wijken. Het zand/grindgedeelte is overigens van een zodanige kwaliteit, dat het bij droog weer uitstekend te fietsen is, ook op dunne bandjes, aldus Giorgio Murari, mijn Italiaanse contactman in Verona, die zelf een vermaard randonneur is. Van hem heb ik een track + routebeschrijving gekregen vanaf de Reschensee tot aan Verona.

Jan van Osch

About janvanosch

brevet organiser
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s