Uitrusting

Uitrustingstips

Terrein en weer

Merselo-Verona wordt op weekdagen gehouden. Het eerste gedeelte van de rit is door glooiend landbouwgebied, daarna daalt de route af naar het oude cultuurlandschap van het Rijndal. Na het Rijndal volgt een middengebergte en daarna de oversteek van de Alpen. De laatste dag voert langs de Etsch en door toeristisch gebied aan de oever van het Gardameer. Voor de deelnemers betekent dit dat zowel weer als de hoeveelheid voorzieningen langs de route erg kunnen verschillen. Dit vergt wat voorbereiding. Eind Augustus kan het weer al wat slechter zijn. Er zijn in totaal 4 overnachtingen in hotels en herbergen voorzien. Je kunt dus fatsoenlijke slapen wat je snelheid onderweg verhoogt. Overdag zijn de controles in café’s en benzinepompen, op weekdagen zul je onderweg genoeg open winkels vinden. Met uizondering van de hogere gedeeltes van de Alpen zijn er veel dorpen. De meeste winkels zijn tussen 10u en 18u open. Supermarkten en bakkers zijn langer open. Wegen en fietspaden  hebben voornamelijk goed onderhouden asfalt. Het stukje onverhard, dat er in 2014 nog in zat, is er uit. Bij iedere slaapcontrole kun je spullen uit je dropbag halen.

Vergelijking met PBP

Vergeleken met Parijs-Brest zul je bij Merselo-Verona minder slapeloze nachten hebben. Je bent niet verplicht de eerste nacht door te rijden (als je dat wenst kan dat natuurlijk wel), er is een bed voor je bij de eerste overnachtingsstop. Het is dus goed mogelijk om sneller te rijden en langer te slapen, je bent dus minder vermoeid tijdens de laatste etappes. Evenmin hoef je kleren voor 3-4 dagen op je fiets mee te nemen. Aan de andere kant kan het weer in de Alpen kouder zijn, voor de middelste etappes is het handig dikkere kleding en dunne handschoenen bij je te hebben.

De fiets

Belangrijk zijn goede verlichting en goede versnellingen. Je zult allerhande stijgingspercentages en lange beklimmingen tegenkomen, een goede keuze aan versnellingen is dan ook aan te raden. Ook al slaap je iedere nacht, je zult nog altijd een paar uur per dag in het donker rijden. Bij wat problemen overdag zullen dit meer dan een paar uur worden. Je hebt dus verlichting nodig die je goed zicht biedt. Een lichtopbrengst van 40 lux voor je hoofdlicht en 25 lux voor je reserveverlichting is een minimaal advies, 60 lux voor je hoofdverlichting en 40 voor de reserveverlichting is goed mogelijk met de huidige generatie verlichting. Hou er rekening mee dat in Duitsland knipperende verlichting verboden is voor fietsers. Buiten Duitsland zijn knipperende achterlampen toegestaan maar zijn erg irritant voor andere fietsers. Laat je achterlamp dan ook continu branden. Tijdens lange afdalingen zul je hogere snelheden halen dan normaal. Zorg dat je remmen goed werken en verlichting en bagage goed aan de fiets vast zit. Hou er rekening mee dat buiten Nederland 2 remsystemen op een fiets verplicht zijn; bedoeld is een voor- en een achterrem.

Kleding

Neem kleren mee voor alle temperaturen tussen 0 en 25 graden. Doe een paar dunne handschoenen en een dunne muts in je dropbag en neem die mee op de 2e en 3e dag. De zomer loopt ten einde, dus kun je regen verwachten.

Onderweg

De route is niet uitgepijld. Je krijgt een goede routebeschrijving en een GPS track. Als je pas een (nieuwe) GPS hebt oefen er dan goed mee, zodat je hem onderweg goed beheerst. De route voert over kleine wegen die niet op alle kaarten staan. 1:200.000 is een goede schaal voor de meeste landen, waar we doorheen rijden.

Veiligheid

Draag een helm tijdens het fietsen.